Έκτοπη κύηση - Θάνου Μαρία
517
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-517,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Έκτοπη κύηση

Τι είναι

Η έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση, είναι η κύηση που αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Η πλειοψηφία των εκτόπων κυήσεων (97-98%) εντοπίζεται στη σάλπιγγα ενώ η κοιλιακή χώρα, ο τράχηλος και οι ωοθήκες αποτελούν σπάνια εντόπιση.

 

Ποιοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται

  • Ιστορικό πυελικής φλεγμονής (χλαμύδια, μυκόπλασμα,γονόκοκκος)
  • Προηγούμενη έκτοπη κύηση
  • Ενδομήτριο σπείραμα( σπιράλ αντυσύλληψης)
  • Ενδομητρίωση
  • Χειρουργική επέμβαση σαλπίγγων
  • Κάπνισμα

 

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η κλασσική τριάδα συμπτωμάτων είναι αμηνόρροια, κολπική αιμόρροια και πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Βέβαια εάν η σάλπιγγα ραγεί στα συμπτώματα προστίθενται οξύς πόνος στην κοιλιά , ζάλη και ενδεχομένως πτώση πίεσης, ταχυκαρδία και λιποθυμία λόγω της ενδοκοιλιακής αιμορραγίας.

 

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την παρακολούθηση των τιμών της β-χοριακής και με κολπικό υπερηχογράφημα.

 

Πως αντιμετωπίζεται η έκτοπη κύηση

Το “Gold Standard”, στην αντιμετώπιση της έκτοπης κύησης είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση της πάσχουσας σάλπιγγας. Εάν το επιτρέπουν όμως οι συνθήκες ( χαμηλή τιμή β-χοριακής, σάλπιγγα που δεν έχει υποστεί ρήξη κλπ), η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει και συντηρητικά με χορήγηση μεθοτρεξάτης και φυσικά στενή παρακολούθηση στη συνέχεια.

Κλείστε άμεσα

Ραντεβού

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107249757 και στο 6944325016. Η ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού.

Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.

maria-thanou
Call Now Button