Ινομυώματα - Θάνου Μαρία
454
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-454,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ινομυώματα

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που συνήθως εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως και πολλά εκατοστά ενώ μπορεί να υπάρχει μόμο ένα ή και πολλά σε αριθμό.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πολύ συχνά τα ινομυώματα δεν προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα και διαγιγνώσκονται σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο. Στις γυναίκες όμως που
έχουν συμπτώματα, αυτά εξαρτώνται από το μέγεθος, τη θέση και τον αριθμό των ινομυωμάτων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι :

 • Μεγάλη ποσότητα αίματος στην περίοδο (Μηνορραγία)
 • Μεγαλή διάρκεια περιόδου
 • Κοιλιακά άλγη ή αίσθημα πίεσης στην κοιλιά
 • Συχνουρία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Οσφυαλγία

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Σε κάποιες περιπτώσεις πολλάπλών ή ευμεγέθων ινομυωμάτων μπορεί να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί επιπλέον σε μαγνητική τομογραφία κοιλίας.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τη θέση, τον αριθμό και τα συμπτώματα.

 • Παρακολούθηση
  Εάν τα ινομυώματα δεν προκαλούν συμπτώματα, ο γυναικολόγος τα παρακολουθεί υπερηχογραφικά ώστε να εκτιμά κάθε φορά το μέγεθος και τη θέση τους. Να σημειωθεί ότι τα ινομυώματα δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, ενώ συχνά υποστρέφουν σε μέγεθος κατά την εμμηνόπαυση.
 • Λαπαροσκοπική αφαίρεση
  Στην περίπτωση λαπαροσκοπικής αφαίρεσης, τα ινομυώματα αφαιρούνται μέσω μικών οπών στην κοιλιακή χώρα. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας. Η ασθενής μπορεί να επιστέψει πολύ σύντομα στις καθημερινές της δραστηριότητες καθότι ο πόνος είναι ελάχιστος, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί εγκυμοσύνη θα πρέπει να περιμένει για 4 έως 6 μήνες προκειμένου να ξεκινήσει τις προσπάθειες.
 • Υστεροσκόπηση
  Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται όταν τα ινομυώματα βρίσκονται εντός της ενδομητρικής κοιλότητας (υποβλεννογόνια). Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Μεσω του τραχήλου εισέρχεται το υστεροσκόπιο που στην άκρη του έχει κάμερα και επισκοπεί όλη την ενδομητρική κοιλότητα. Εν συνεχεία γίνεται αφαίρεση του ινομυώματος υπό άμεση όραση. Η ασθενής μπορέι να επιστρέψει στο σπίτι της σε λίγες ώρες και στις καθημερινές της δραστηριότητες σε 2-3 ημέρες. Εαν επιθυμεί εγκυμοσύνη, μπορεί να προσπαθήσει μετά την επόμενη περίοδο. Η μέθοδος είναι ανώδυνη.
 • Ανοιχτή αφαίρεση ινομυωμάτων
  Η μέθοδος της παραδοσιακής αφαίρεσης ινομυωμάτων μέσω τομής στο δέρμα, όμοια με αυτή της καισαρικής τομής, εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις πολύ μεγάλων (>10 εκ) και πολλαπλών ινομυωμάτων. Η λαπαροσκόπηση έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να χρειαστεί ανοιχτό χεορουργείο. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και απαιτείται νοσηλεία 2 με 3 ημέρες. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά από περίπου 15-20 μέρες.
 • Υστερεκτομή
  Σε περίπτωση που μια γυναίκα έχει ολοκληρώσει την οικογένεια της και τα συμπτώματα είναι μακροχρόνια (πχ βαριές αιμορραγίες, πτώση αιματοκρίτη, κόπωση κλπ), ή βρίσκεται κοντά στην εμμηνόπαυση ή ακόμα επειδή εκείνη το επιθυμεί, μπορεί να γίνει αφαίρεση της μήτρας. Η επέμβαση αυτή γίνεται υπό γενική αναισθησία είτε λαπαροσκοπικά είτε ανοιχτά.

Κλείστε άμεσα

Ραντεβού

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107249757 και στο 6944325016. Η ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού.

Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.

maria-thanou
Call Now Button