Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών - Θάνου Μαρία
479
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-479,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τι είναι

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνιστά ορμονική διαταραχή που απαντάται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν διαταραχές στην περίοδο ή και συμπτώματα λόγω αυξημένων ανδρογόνων. Οι ωοθήκες αναπτύσσουν μεγάλο αριθμό ωοθυλακίων χωρίς όμως να πραγματοποιείται φυσιολογική ωορρηξία σε κάθε κύκλο. Η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετέπειτα επιπλοκών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου συνήθως εμφανίζονται στην εφηβική ηλικία. Κάποιες φορές όμως το σύνδρομο εκδηλώνεται αργότερα συνήθως μετά από την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν όμως η διάγνωση του συνδρόμου μπαίνει όταν υπάρχουν τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω:

  • Διαταραχές περιόδου. Η αραιομηνόρροια ή και η μεγάλη διάρκεια της περιόδου είναι συχνές εκδηλώσεις του συνδρόμου. Για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να έχει λιγότερες από 9 περιόδους το χρόνο και κύκλο μεγαλύτερο από 35 ημέρες.
  • Αυξημένα ανδρογόνα. Υψηλά επίπεδα των ορμονών αυτών οδηγούν σε εμφάνιση αυξημένης τριχοφυίας σε πρόσωπο και σώμα καθώς και σε ακμή.
  • Πολυκυστικές ωοθήκες. Οι ωοθήκες στο υπερηχογράφημα εμφανίζονται διογκωμένες με παρουσία πολλών ωοθυλακίων.

 

Διάγνωση

Δεν υπάρχει εξέταση που με ακρίβεια να διαγνώσει το σύνδρομο. Η διάγνωση γίνεται από το συνδυασμό του ιστορικού και αιματολογικών εξετάσεων όπως ανδρογόνα,LH/FSH, αντοχή στην ινσουλίνη, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια καθώς και γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

 

Επιπλοκές

  • Υπογονιμότητα
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Παχυσαρκία
  • Μεταβολικό σύνδρομο (υπέρταση-διαβήτης-αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια)
  • Κακοήθεια ενδομητρίου
  • Λιπώδης διήθηση ήπατος

 

Θεραπεία

  • Αλλαγή του τρόπου ζωής. Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ακολουθούν σωστή διατροφή μειώνοντας τους υδατάνθρακες και τις επεξεργασμένες τροφές και να ασκούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί από μόνη της να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου χωρίς καμία άλλη θεραπεία.
  • Φαρμακευτική αγωγη. Το είδος της φαρμακευτικής αγωγής θα εξαρτηθεί από το προεξάρχον σύμπτωμα. Συνεπώς για τη ρύθμιση του κύκλου σε γυναίκες που δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη δίδονται αντισυλληπτικά ενώ σε γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη δίδονται φάρμακα για τη ρύθμιση της ωορρηξίας (πχ κιτρική κλομιφαίνη). Σε γυναίκες με ακμή ή και υπερτρίχωση συνταγογραφούμε αντισυλληπτικά με αντιανδρογόνα. Επιπλέον σε γυναίκες που εμφανίζουν διαταραχή στην ινσουλίνη χορηγούμε μετφορμίνη για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Κλείστε άμεσα

Ραντεβού

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο 2107249757 και στο 6944325016. Η ιατρός εξετάζει κατόπιν ραντεβού.

Καλέστε όλο το 24ωρο σε κάθε επείγουσα περίπτωση.

maria-thanou
Call Now Button