Ορισμός
Η ενδομητρίωση είναι συχνή καλοήθης πάθηση που αφορά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιστός ενδομητρίου που φυσιολογικά υπάρχει μέσα στη μήτρα, αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας με συνηθέστερη εντόπιση τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και το περιτόναιο της πυέλου. Ο παθολογικός αυτός ιστός συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο της μήτρας με αποτέλεσμα να κάθε μήνα να ‘άιμορραγεί¨και να δημιουργεί κύστεις και κατ’επέκταση πόνο.
Συμπτώματα
- Πόνος στη περίοδο ( δυσμηνόρροια).
- Πόνος στην επαφή
- Πόνος κατά την ούρηση ή την αφόδευση, κυρίως κατά τις ημέρες της περιόδου
- Κολπική αιμόρροια ανάμεσα στις περιόδους
- Υπογονιμότητα. Κάποιες φορές η ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τον έλεγχο της υπογονιμότητας.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων δεν αποτελεί πάντα δείκτη της έκτασης της νόσου. Γυναίκες με ήπια συμπτώματα μπορεί να έχουν εκτεταμένη ενδομητρίωση και το αντίστροφο.
Διάγνωση
- Ιστορικό
- Γυναικολογικό υπερηχογράφημα
- Μαγνητική τομογραφία κοιλίας
- Διαγνωστική λαπαροσκόπηση
Θεραπεία
Η θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική ή συνδυασμός και των δύο. Αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα των
συμπτωμάτων και από την επιθυμία για τεκνοποίηση.
- Παυσίπονα. Συνήθως προτείνονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με μαγνήσιο.
- Ορμονική θεραπεία.
1. Αντισυλληπτικά δισκία
2. Gn-RH ανάλογα σε ενέσιμη μορφή. Χορηγούνται μία φορά το μήνα και διακόπτουν την περίοδο, συνεπώς και τα συμπτώματα. Μετά το πέρας της θεραπείας η περίοδος επανέρχεται και η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος.
3. Χάπια προγεστερόνης ή σπιράλ προγεστερόνης
- Λαπαροσκόπηση. Σε περιπτώσεις που υπαρχουν ορατές στον υπέρηχο ενδομητριωσικές κύστεις , αυτές μπορούν να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά. Ταυτόχρονα ελέγχεται όλη η κοιλιά και καυτηριάζονται και τυχόν εστίες ενδομητρίωσης που δεν απεικονίζονται στις διαγνωστικές εξετάσεις. Η λαπαροσκόπηση είναι η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της νόσου σε γυναίκες που επιθυμούν άμεσα τεκνοποίηση.